LinnésKammare

Klicka på bilden för att se datum och utställare

Utställningar 2023 presentationer

Informationen utökas löpande

30 mars - 2 april Björn Lindsten
Måleri 
"Björn i skogen!"
Utställning av målningar och andra fynd från naturen.
Jag har arbetat med bildskapande i alla dess former. Examen från Konstfackskolan 1985 samt studier i konstvetenskap. Arbetat växelvis som lärare, tecknare, illustratör och med måleri. Tecknare/illustratör  bland annat på dagstidningar som Dagen Nyheter, Nationalencyklopedin och tjänst vid Naturhistoriska Riksmuseet. Måleriet har varit ett fritidsnöje insprängt mellan barn och yrkesarbete. Nu fyllda 65 år är det kanske dags att komma ut ur garderoben? Fick så positivt gensvar på mina målningar vid Liljevalchs Vårsalong 2018 och fick representera det nordiska vemodet måleri på Facebook.
https://www.facebook.com/liljevalchs/posts/10156026496652302/ 
Naturen har verkligen varit min ständig källa till inspiration och återhämtning. Men även sorgen över dess ödeläggelse är en del av upplevelsen...Trösterikt med de motkrafter, bland andra Naturskyddsföreningen, som då verkar!
Ett strålande hoppfullt exempel, lokalt för Uppsala, är ju Hågadalen - Nåsten där starka krafter i samråd försöker hitta fram till ett mer långsiktigt hållbart skogsbruk/skogsvård. Må vi alla uppmuntra och stödja denna banbrytande strävan!

Välkomna att dela mina stunder av innerlig närvaro med änglamarken och himlajorden!

6 - 10 april Olga Palchevskaya
Måleri
(extra öppet Annandag Påsk måndag 10 april kl 11-16)
Olga Palchevskaya är en rysk-svensk konstnär som bor i Uppsala under de senaste 13 åren, www.palchevskaya.com 

13 - 16 april Marie Schöning
Måleri
Jag är född och uppvuxen i Söderhamn i Hälsingland.
Flyttade efter studenten till Uppsala för att studera och blev kvar här vintertid.
Somrarna tillbringar jag på en ö i Söderhamns skärgård där vi har en gammal släktstuga från 1887. Att måla är min största hobby. Jag arbetar med många tekniker och skulpterar också gärna. Mest självlärd men har deltagit i vissa kurser...mest helgkurser bl a på Wiks folkhögskola. Även Vuxenskolans akrylmålning några terminer 1 dag /v .
För länge sedan deltog jag i teckning en dag i veckan under ett år och ett annat år i skulptur.
Hela mitt vuxna liv har jag varit högstadielärare .
Med stor familj tidigt fanns inte mycket tid över.
Mest målade jag på sommarloven och då mest skärgårds- och havsmotiv.
Nu 70 + har jag mer tid. Att måla och skapa är en stor del av livet.
Numera är mina motiv mer varierande och jag älskar att måla porträtt.
Provar också nya sätt att måla t ex mer abstrakt.


20 - 23 april Anders Agebro
Akvareller och foto
Anders Agebro (f. 1955) har tecknat och fotograferat i hela sitt liv och målar sedan drygt femton år tillbaka främst akvarell. Under de senaste åren har han gått kurser för och inspirerats av akvarellmålare som Lars Holm, Anders Wallin, Hasse Karlsson, Anna Törnqvist och Rafael Castells Mendez.
 
Akvarellerna är ofta målade efter fotografier, ibland foton som Anders Agebro tagit själv – motiv från resor eller från stadslivet i Uppsala – men också fotografier ur böcker, tidningar eller slumpmässigt hittade bilder av okänt ursprung. De flesta av målningarna är direkt föreställande, men den som ställer ursprungsfotografiet bredvid akvarellen känner inte säkert igen motivet. Precis som vattenfärgerna blandas på pappret flyter också motiv in i varandra, i kollage som rör samman bilder, perspektiv och färgskalor. Det fria förhållandet till ursprungsmotiven vrider på det som hade varit en traditionell visuell hierarki, och det som faktiskt fastnar på akvarellpappret är ofta de oväntade detaljerna: en geometrisk struktur i ett folkmyller, en slips i ett familjefotografi, en frusen rörelse i ett danssteg.
 
När prioriteten i en bild kastas om med den här lekfulla respektlösheten uppstår porträtt utan ansiktsdrag, vardagsstilleben i osannolika färgskalor. Det som framträder i akvarellerna är ögonblicksbilder från en gatufotograf i färger och ur vinklar som en kamera aldrig hade kunnat fånga, vardagliga motiv som vi sällan sett som måleri. Varje gång vi ser på den här sortens omöjliga bilder, bekanta motiv genom en ny blick, olikt något vi tidigare sett, uppmuntras vi också till att gå ut i världen imorgon och se på den ur ett lite annorlunda perspektiv än igår.  

4 - 7 maj Ewa Öhlund
Måleri
Ewa Öhlund har haft flera utställningar tidigare med både oljemålningar och grafik, även jurybedömda utställningar. Intresset för måleri och annan konstnärlig verksamhet startade tidigt i hennes liv och pågår med full kraft fortfarande.
För Ewa är det viktigaste när hon målar att få fram nyanserna i färgerna samt formerna, inte motivet i sig.

11 - 14 maj Lill Sjöström 
Bildvävar och akvareller och några teckningar
www.lillsjostrom.com

18 - 21 maj Björn Ullhagen
Fotografi
Ställer ut fotografi. Dels på Isblommor, riktiga blommor infrusna i isblock. Samt bilder från den amerikanska mellanwestern i Nebraska med omnejd.

25 - 28 maj, 1 - 4 juni Natalia Johansson
Måleri
Natalia Johansson målar i olika tekniker: olja ,akvarell, blandteknik,
Motiven är ofta (inte alltid) abstrakta och baserade på sammansättningar av geometriska former och objekt som bildar relationer till varandra.
Medan Natalia experimenterar med olje och akrylmåleri ägnar hon sig även åt design och skulptur i keramik och glas.
"Jag inspireras av allt möjligt som jag ser framför mig, ibland det kan vara små städer
som man besöker, ibland samlingar med människor.
Så det är väldigt olika intryck som ger impulser till motiven i mina konstverk.
Jag försöker stilisera och skapa mitt eget sätt att måla.
Jag är väldigt intresserad av olika kombinationer av fager- hur de jobbar ihop och vilken effekt kan man få på en duk." www.svenskakonstnarer.se/galleri/nataliajohansson

8 - 11 juni Carin Eriksson, Inger Holmberg
Inger Holmberg
Jag målar i olja. Mina bilder präglas av fantasi och klara färger. Mina favoritmotiv är växter och djur i samspel med människor.

Carin Eriksson
Jag skapar textila tavlor, målar akryl och trycker grafik. I mina textila tavlor blandar jag olika tekniker som applikation, textil- och grafiktryck, lappteknik samt broderi. I både textilt, måleri och tryck är form och färg mina viktigaste byggstenar som oftast bildar abstrakta motiv.
 
15 - 18 juni Gina Axlund
Olika tekniker, främst måleri och grafik
Gina Axlund bor i Örbyhus och skapar sina målningar och grafiska verk i sin lilla trädgårdsateljé.
Redan i början av sin konstnärskap har hon intresserat sig för relationen till den egna kroppen och har därför fokuserat på att avbilda kroppar i alla storlekar och åldrar. Hon växlar mellan måleri och olika grafiska tekniker för att berätta olika historier. Hon målar, trycker, tecknar och gör collage- och konstnärsböcker.

29 juni - 2 juli Berndt Sjösten
Fotografi och måleri
Berndt är en lokal natur- & landskapsfotograf och konstnär som bor och verkar i trakten (Övre Jumkil, Uppsala) Förutom att måla med ljuset (fotografera), målar han även abstrakt i akryl, olja och med digitala penslar. Han har ställt ut flera gånger, både på samlings- och egna utställningar, och kommer här att ställa ut verk i alla olika tekniker som han använder.

5 - 9 juli Maria Jönsson
Akvareller
Jag älskar att måla akvarell! Det är något med färgernas och vattnets
sätt att interagera med varandra som är så speciellt och kan ge så
vackra resultat.
Jag började måla akvarell inför min förestående pensionering 2019. Till
en början målade jag främst landskap men just nu är det abstrakt konst
jag ägnar mig åt.
När jag målar försöker jag hitta en bra balans i komposition och färgval
och använder mig av olika tekniker för att skapa intresse i bilden.
Särskilt roligt tycker jag det är att använda granulerande
akvarellfärger, gärna i kombination med tusch, bläck och guld.

13 - 16 juli Ekebygruppen - Gunnel Lundgren, Lottie Malm, Mats Jansson, Marianne Heljefors, Anita Eriksson
Måleri

20 - 23 juli Birgitta Olsson Öndbo, Mälle Zeilon Lagerkvist, Yvonne Grahn
Måleri
"Tre temperament". Vi tre har känt varandra i drygt 15 år och träffats i olika konstsammanhang, med gemensamt intresse för den skapande processen och formen. Nyfikenheten och sökandet sammanför oss i givande samtal och ger i bästa fall nya konstnärliga uttryck.

27 - 30 juli Bitte Sjödin, Lars Gunnarsson
Måleri
Lars Gunnarsson målar i olja, gärna stadsmotiv och bland annat Uppsala.
Han har tidigare ställt ut i Gysinge och i Konst på väg i Tierp. 

Bitte Sjödin ställer ut abstrakt måleri. Motiv från naturen. Testar gärna olika tekniker.
Gör även collage. Har ställt ut flertal gånger både i Umeå och Uppsala.

3 - 6 och 10 - 13 augusti Anna Rockström
Måleri 
Välkommen till min värld av färg och glädje!
Jag målar allra helst i akryl men använder gärna olika typer av struktur för att skapa ett spännande uttryck. Små budskap smyger sig ofta in eftersom jag använder mig av min intuition i skapandet.
Tillit är ett ord som jag ofta får till mig och använder mig av när jag målar. Att ha tillit till processen och inte tvinga fram ett resultat gör mig fri att skapa något från hjärtat och jag lägger hela min själ i målningen. Du som betraktare ska kunna se, se igen och upptäcka något nytt varje gång. Det är många lager färg som samsas på ett stycke duk och varje lager har sin historia.
Eftersom jag tycker om att utvecklas I mitt konstnärsskap så skiljer sig en del målningar markant ifrån andra. Tidigare benämnde jag min stil som "intuitivt/ abstrakt". Idag lägger jag även till "figurativt" eftersom människor och djur ofta dyker upp i mina motiv.
För 6 år sedan började jag min spännande upptäcktsfärd bland färger och former och den fortsätter varje dag, en liten bit i taget.

17 - 20 augusti Yvonne Schantz, Birgitta Attling, Eva Freiberg
Akvarellmåleri
Eva, Yvonne och Birgitta träffades på en målarkurs och har haft
flera utställningar tillsammans i den vackra miljön på Vallhov.
Vår gemensamma nämnare är akvarellmåleri men med olika
uttryck och färgskalor.

24 - 27 augusti Märith Sovin Persson, Marie-Louise Samuelsson 
Akvareller och keramik

31 augusti - 3 september
Boel Franck
Måleri i akryl och olja https://konst.se/minpensel,
Charlotte Hansson
Måleri i akryl, akvarell och tusch https://bycharlot.se/

7 - 10 september Eva Siversson
Jag målar abstrakt i gouache och mitt skapande startar alltid med lusten till en färg som jag är ivrig att få utforska. Det planlösa, känslostyrda och oförutsägbara lockar och jag dras med i glädjen och lusten att skapa. Ibland finns lugn och harmoni och ibland osäkerhet och frustration vilket speglar mitt inre och hur tvetydigt livet kan vara. Att med envishet ta sig igenom det som är svårt och hitta en känsla av glädje och liv. Att få skapa fritt gör att jag känner mig levande. 
När jag målar blir jag inspirerad av att samtidigt lyssna på musik. Så händer det oväntade som leder mig vidare i skapandet. Helheter och detaljer vävs samman med färg och vatten och ingen målning är den andra lik. Det är härligt att våga släppa loss och måla på stora papper med mycket färg!

Jag har deltagit i diverse kurser i oljemåleri och akvarell. Det mest betydelsefulla för mig har varit att jag har gått flera kurser i akvarell och gouache hos konstnär Ylva Sager i både Stockholm och i Vadstena. Hon brukar säga att det endast är fantasin som sätter gränser.
2014, utställning på Galleri Bellman i Stockholm tillsammans med fyra andra kvinnor.  

Extra under utställningen: Livemusik på lördagen vid några tillfällen mellan kl 12-14 med gruppen Grannar.


14 - 17 och 21 - 24 september Jean Carlbrand, Anitha Sidefors
Måleri
Jean Carlbrand, 1924-2005, Konstnär och Inredningsarkitekt. Utbildade sig vid Slöjdföreningens skola samt Valands konstskola i Göteborg. Sedan 1950 verksam i Norrbotten, senare i Sundsvall och Uppsala.
Jean ansvarade för många inredningar i offentliga lokaler i norra Sverige med Sundsvalls kulturhus som mästarprov.
Han var en ovanligt bred konstnär med många offentliga utsmyckningar inklusive korfönstret i Töre kyrka. Han arbetade framför allt i olja men även i akvarell och krita. Han var också en skicklig tecknare som illustratör både för tidskrifter och böcker. Han har haft en rad separatutställningar och ingår i den så kallade ”Bodenskolan”. Jean har deltagit på Liljevalchs vårsalong och finns representerad på Sundsvalls museum.

Anitha Sidefors, utbildade sig  på Konstfack och L´Accademia di Belle Arti di Brera i Italien. Efter 10 år utomlands har hon vid hemkomsten försörjt sig som lärare och skolledare, men alltjämt fortsatt sitt skapande.
Hon har varit representerad vid följande utställningar; Norrbottens museum,  L´Accademia di Brera, Galleria d’Arte GTI Ponte Chiasso, Italien, Centro culturale S Agostino Italien, Tecoteca Milano Italien, Höstsalongen Edsviks konsthall.
Anitha arbetar med abstrakt måleri där färg och form har ett egenvärde utan vilja att avbilda den fysiska verkligheten.

28 september - 1 oktober Kerstin Holm
Utställning "I linje", 
Utställare är Kerstin Holm, Uppsalabo med mångårigt och mångsidigt skapande med olika uttryck. Har även utfört illustrationsarbete i yrkessammanhang och på fritiden.  t.ex. illustrerat boken "Uppsala domkyrka, en bildberättelse om domkyrkan historia"
Har haft utställningar runt om i Uppsala/ Uppland, Dalarna, (se nedan)

Utställningen utgörs av akvareller/oljepasteller med främst naturmotiv. 
Hantverk i form av
- textiltryck (kuddar, dukar, trasmattor m.m.) 
- lampskärmar (lampor) med pressade växter  
- smycken av figurklippt gummiduk m.m.
Hantverket utgår från egna idéer, mönster och kompositioner på återbruksmaterial av hög kvalitet. 

Bildgalleri utställningar 2023

Nedan visas foton från kommande utställningar. Foton från passerade utställningar finns under fliken "Galleri" i menyraden (längst ner på den sidan)