LinnésKammare


Översikt och foton från kommande utställningar finns när du klickar på "Galleri" i menyn ovan
 

Utställningar 2022 mer information


24 - 27 februari
Susanne Sassa Eriksson, Stina Sandberg, Tora Holmberg, Stefan Hedström

"Sassa målar mest akvarell men testar gärna andra medier, tex akryl på rostig plåt.
Inspirationen kommer från naturen, djuren och drömmar om platser. Att måla är att stänga ute och koppla av."

"Mörker är fascinerande. Det rymmer inget eller allt utan att man ser det. Men den allra minsta ljusstrimma öppnar upp och avslöjar allt därute. Många av mina målningar till den här utställningen har börjat med mörker, alltså svart färg. Det har varit lärorikt att snåla med ljuset för det behövs inte mycket för att frambringa sammanhang och känslor."
Stefan Hedström

"Jag skär och hugger fram reliefer i träslaget lind, färgen jag använder är äggoljetempera. Jag vill försöka fånga ett ögonblick, en känsla, en stämning."
Stina Sandberg

”Tora Holmberg målar i akvarell och det är mestadels mörka färger i paletten. Favoritmotiv är träd och skog i möte med vatten. Stranden är förtrollande tvetydig, den markerar både början och slutet i olika zoner. Målandet började som en utmaning och blev ett måste.”


31 mars - 3 april, 7 - 10 april
Ewa Öhlund
"
Ewa Öhlund har haft flera utställningar tidigare med både oljemålningar och grafik, även jurybedömda utställningar. Intresset för måleri och annan konstnärlig verksamhet startade tidigt i hennes liv och pågår med full kraft fortfarande.
För Ewa är det viktigaste när hon målar att få fram nyanserna i färgerna samt formerna, inte motivet i sig."

14 - 17 april 
Anna-Karin Axelsson
"
Jag kommer under påsken att visa mindre stenskulpturer i marmor, oljemålningar varierande stil och storlek. Fåglar, djur och natur är mina favoritmotiv, men även människor och väsen i starka färger."
Anna-Karin Axelsson 

21 - 24 april
Olle Söder

"Jag heter Olle Söder och är född 1939. Är f d byggnadsmålare med teckning och målning som hobby. Akvarell och Akryl är det jag trivs bäst att jobba med. Motiven är djur, fåglar och landskap."

28 april - 1 maj
Eva Johansson, Håkan Stenborg, Mariette Hellgren, Cecilia Hellesen Hansen
”Måleri, keramik och skulptur. 4 konstnärer vars gemensamma nämnare är Alvikstorpet, en keramikverkstad i Stockholm. Nu ställer vi ut tillsammans och låter våra olika uttryck mötas under samma tak i den fina miljön på Galleri Vallhov.

Eva Johansson - måleri, skulptur, keramik
Mariette Hellgren - keramik, skulptur
Håkan Stenborg - keramik
Cecilia Hellesen Hansen - keramik”

5 - 8 maj
Carolie Nordlund, Sofie Persson
"
Caroline och Sofie är två konstnärer boende i Uppsala. Huvudsakligen målar bägge med akvarell men under senare tid har de smugit in en och annan akrylmålning. Ofta lugna, jordnära färger. Från föreställande till abstrakt konst. Varmt välkomna!"

12 - 15, 19 - 22 maj
Visst finns det blå hästar, konstnärsgrupp
"Visst finns det blå hästar är en studiecirkel som leds av Kajsa Haglund, konstnär och Curator. Studiecirkeln administreras av studieförbundet Bilda.
Deltagarna träffas en gång i veckan i Kajsa Haglunds atelje, Atelje Fria Händer, i Ekeby bruk Uppsala. De har haft flera gemensamma utställningar, men också separata utställningar, bla på Missionskyrkans galleri och Galleri Vallhov.
I denna utställning i Galleri Vallhov visar 15 deltagare en eller flera målningar, huvudsakligen oljemåleri.
En fin och spännande blandning av uttryck.
Välkomna!"

26 - 29 maj
Anna Rockström
"Min inspiration hittar jag i livet. Känslor och budskap hittar allt mer fram i mina motiv där mina tankar får en plats på duken. För mig är måleriet en lång upptäcktsresa där jag oftast inte har en aning om slutdestinationen. Där kan jag andas och ventilera med starka färger som gör mig glad! 
Jag målar helst i akryl men blandar gärna olika material som ger spännande struktur och karaktär. Min kärlek till skapandet sprider jag vidare genom mina workshops i det kravlösa måleriet."

2 - 5 juni
Marie-Louise Rönnbäck, Fanny Fjällström
"Marie-Louise och Fanny är mor och dotter som för första gången ställer ut tillsammans. Fannys intresse för fotografering var stort under tonåren men de senaste åren har systemkameran alltmer lagts åt sidan och de flesta foton tas med mobilen. Fotografierna är oftast hämtade från resor, inspirerande växter eller med temat "street". Akvarell är av många ansedd som den svåraste tekniken, svårt att bemästra och oftast helt omöjlig att kontrollera. Marie-Louise tycker att det är en spännande utmaning där man aldrig vet vad samspelet mellan vatten och färg ska ge. Skog och vatten har alltid spelat stor roll och det är främst där hon hämtar sin inspiration till sina motiv som ibland är planerade och förställande men även abstrakta och inte föreställande. Det Marie-Louise vill förmedla med sina akvareller är olika stämningar, en känsla för blick och sinne, som förhoppningsvis kan vara till glädje för andra."

9 -12 juni, 16 - 19 juni
Natalia Johansson, måleri i olja och blandteknik m.m.

30 juni - 3 juli, 7 - 10 juli
Berit Norrbelius Lindberg
"Gävle är staden där jag alltid bott och i vilken jag troligtvis kommer att stanna kvar. Från vårt hus ser jag hav, bryggor och båtar och på andra sidan finns skogen med svamp och bär. Ateljén har jag på gården där jag är så ofta jag hinner.
Numera målar jag mest i akryl på duk och mdf och inspirationen får jag från omgivningen kombinerat med massor av fantasi. Motiven är ofta "skepp" och böljande landskap, alltid med starka konstraster mellan ljust och mörkt."

14 - 17 juli
Ekebygruppen, Marianne Heljefors, Mats Jansson, Anita Eriksson, Gunnel Lundgren

21 - 24 juli
Sven-Olof Ahlgren

Fotograf sedan tidigt 80-tal. Tidigare fotograf på Upsala Nya Tidning men numera naturfotograf på heltid med inriktning på djur och natur vi har omkring oss och är en del av.

28 - 31 juli
Yvonne Schantz, Birgitta Attling, ​​​Eva Freiberg
Eva, Yvonne och Birgitta träffades på en målarkurs och har haft
flera utställningar tillsammans i den här vackra miljön på Vallhov.
Vår gemensamma nämnare är akvarellmåleri men med olika
uttryck och färgskalor.

4 - 7 aug
Märith Sovin Persson

"Akvarellens värld bjuder verkligen in mig mig som konstnär till att få experimentera med olika tekniker. När en akvarell är klar tänker jag redan på nästa motiv.. hur kan jag göra detta motiv intressant.. vad kan jag utmana mig med denna gång .. ibland frustrerande såklart att bemästra en akvarellteknik och själva planerandet av motivet men så fantastiskt när målet med akvarellmålningen är nådd!

I den här utställningen har jag lagt fokus på Uppsalamotiv. Jag bor i Enköping men konstnären i mig letar nya motiv i denna vackra stad till och från. 
Utöver mina akvarellmålningar kommer jag att ha konstvykort och Art Prints till försäljning med Uppsalamotiv.!"

11 - 14, 18 - 21 aug
Karl-Tony Olson

Karl Tony Olson, verksam i Harkskär Gästrikland
"Jag målar i olja och använder till största delen målarkniv i mitt skapande. Med målarkniv kan jag göra stora jämna färgytor men också  skira tunna linjer.
I mitt måleri söker jag finna en avbildande grundton med ett tillägg utanför detta, något immateriellt. En annan upplevelse bort från kamerans exakta avbildning."

25 - 28 aug
Julian Siarl Phillips, Björn Wändel 
och deras mentor Lillemor Wassberg

Björn Wändel 
"Från Småland till upplevelser i norr har kameran varit en följeslagare. Den har också varit med mig till platser och kulturer i andra världsdelar som jag tidigare bara läst om.
På senare år har jag upptäckt akvarellteknikens möjligheter som komplement till fotograferandet. Med hjälp av skisser och minnesbilder har jag kunnat resa på nytt fast i ett annat tempo. Men allra bäst - jag lär mig bli alltmer uppmärksam på det som finns omkring mig, här och nu."
 
Siarl (Julian) Phillips
"Life is a journey and mine has taken me on a long-winding route from South Wales via Chicago and London to Uppsala, Sweden; where I find myself captivated by the beauty of the Swedish nature and landscape, bathed in natural light. For me every picture should tell a story, my goal is to capture the moment in everyday scenes whether with the brush and watercolour medium or through the click of the shutter, to encourage people to open their eyes to everyday scenes and moments that so often pass us by in our daily lives and to feel at one with the story in the picture. I would like to encourage everyone to stand back and experience the moment with me."

1 - 4 sept
Lotta Alpdotter
"
Akvareller och bildvävar
Akvarellfärger är karaktärer och mina vänner. Några är milda och lugna, kanske lite tråkiga. Andra är livliga, företagsamma och kanske aggressiva. Jag som håller i penseln ger dem utrymme, men det är färgerna tillsammans med vattnet som visar att de lever och är personliga. Först när pappret har torkat betraktar jag resultatet och kan inte påverka vad mina vänner har åstadkommit.
Jag målar bilder som jag själv tycker om och inte för att provocera socialt, politiskt eller ekonomiskt. Landskap, blommor och ett och annat minne ur verkligheten. Det viktiga är klara färger, ljuset och renheten. Mina kunder uppskattar just detta.
Mina bildvävar har akvarellteknik som grund. Varje tråd har ett syfte och valet av färg är viktigt. Det tar alltså längre tid att väva en bild. En månad för en kvadratmeter."

8 -11 sept
Britt-Marie Eklund, Renate Armatys, Marika Wikner Markendahl
De ställer ut gemensamt för minst 5:e gången under temat "Allt har sin tid". De visar olika tekniker som måleri, akvarell, bildväv, textiltryck och olika konstgrafiska tekniker bl.a. träsnitt och kopparetsningar.

15 - 18 sept
Bitte Sjödin, Cyrene Degerlund, Lena Erling
"
Måleri främst i akryl, men gör även collage. Himmel, hav, horisonter med ”gyllne” inslag  och struktur. Sökande och kreativ, vill utvecklas och upptäcka."
Bitte Sjödin

"Färgstarkt och lekfullt måleri! Naturen, människor och djur. Motiven varier i lekfulla kompositioner! Målar i olja och akryl. Deltagit i flertal utställningar. Dom flesta i och kring Vännäs och Umeå. Leder också kurser i måleri och skapande!"
Cyrene Degerlund

"Jag målar mest i olja men de sista tre åren har jag prövat på akvarellmålning. Jag målar färgstarka naturmotiv, landskap och blombuketter bl.a Ibland naivistiskt. Jag har gått några målarkurser hos konstnär Markus Andersson annars är jag helt autodidakt med en egen stil och färg. En del målningar har jag låtit göra till affischer med gott resultat."
Lena Erling

22 - 25 sept
Birgitta Olsson Öndbo
Oljemåleri


29 sept - 2 okt
Anders Agebro

Anders Agebro (f. 1955) har tecknat och fotograferat i hela sitt liv och målar sedan drygt femton år tillbaka främst akvarell. Under de senaste åren har han gått kurser för och inspirerats av akvarellmålare som Lars Holm, Anders Wallin, Hasse Karlsson, Anna Törnqvist och Rafael Castells Mendez.
 
Akvarellerna är ofta målade efter fotografier, ibland foton som Anders Agebro tagit själv – motiv från resor eller från stadslivet i Uppsala – men också fotografier ur böcker, tidningar eller slumpmässigt hittade bilder av okänt ursprung. De flesta av målningarna är direkt föreställande, men den som ställer ursprungsfotografiet bredvid akvarellen känner inte säkert igen motivet. Precis som vattenfärgerna blandas på pappret flyter också motiv in i varandra, i kollage som rör samman bilder, perspektiv och färgskalor. Det fria förhållandet till ursprungsmotiven vrider på det som hade varit en traditionell visuell hierarki, och det som faktiskt fastnar på akvarellpappret är ofta de oväntade detaljerna: en geometrisk struktur i ett folkmyller, en slips i ett familjefotografi, en frusen rörelse i ett danssteg.
 
När prioriteten i en bild kastas om med den här lekfulla respektlösheten uppstår porträtt utan ansiktsdrag, vardagsstilleben i osannolika färgskalor. Det som framträder i akvarellerna är ögonblicksbilder från en gatufotograf i färger och ur vinklar som en kamera aldrig hade kunnat fånga, vardagliga motiv som vi sällan sett som måleri. Varje gång vi ser på den här sortens omöjliga bilder, bekanta motiv genom en ny blick, olikt något vi tidigare sett, uppmuntras vi också till att gå ut i världen imorgon och se på den ur ett lite annorlunda perspektiv än igår.  

6 - 9 okt 
Bibbi Smide, Clara Aarts, Marita Arnestrand, Anna Frigell, Inger Falk

13 - 16 okt
Alf Nygren, Rama Bhikhabhai
"Fantasier i brons", skulpturer av Alf Nygren.

Blombilder på kanvas av Rama Bhikhabhai.
Jag är intresserad av att odla blommor och fotografera dem under olika växtstadier. Nästan alla blommor är från min lilla botaniska trädgård. Jag är medlem i Gottsunda Konstgille och ställer ut fotobilder under dess höst-och vårsalong. Jag har också ställt ut bilder av färggranna mikrokristaller här i denna salong. För varje blomma har jag skrivit en haiku-dikt.

21 - 23 okt OBS fre-sön!
In memoriam
Verk av Vivan Zethraeus

Sista chansen att se och förvärva något ur Vivan Zethraeus kvarvarande konstsamling. Vivan, som gick bort i våras vid 97 års ålder, var en mångsidig och uttrycksfull konstnär som behärskade många tekniker: textila kollage, tusch, blyerts, olja, krita och akvarell. Mest uppskattade är kanske hennes landskapsbilder och kraftfulla träd. I övrigt är motiven från Uppsala med omnejd många och varierande.  

Varmt välkomna!

27 - 30 okt
Susanne Sassa Eriksson, Stina Sandberg
"Sassa målar mest akvarell men testar gärna andra medier, tex akryl på rostig plåt.
Inspirationen kommer från naturen, djuren och drömmar om platser. Att måla är att stänga ute och koppla av."

"
Jag inspireras av sådant som påverkar mig direkt så som musik, konst ur historien, film, poesi, folkkonst, myter, litteratur, samt förstås egna upplevelser och erfarenheter. " 
Konst är människans behov av kristallisation" /E. Munch
Träet har sedan jag utbildade mig konstnärligt för ca 20 år sedan varit mitt material. Det fortsätter att vara lustfyllt från idé, teckning, skärande/skulperande och måleri. De faserna ger mig olika stimulans.
Jag skär och hugger fram reliefer i träslaget lind, färgen jag använder är äggoljetempera. Jag vill försöka fånga ett ögonblick, en känsla, en stämning."
Stina Sandberg konstnär/Bildhuggare