LinnésKammare

Klicka på bilden för att se datum och utställare

Utställningar 2024 presentationer

Informationen utökas löpande

28 mars - 1 april Olga Palchevskaya
*extra öppet annandag påsk 11-15
Måleri

Utställning  “Våren”   28/3 – 1/4  2024     
på utställningen kommer man att se mina tavlor som jag målade speciellt till barnrummet, uppländska motiv och kan också beställa ett porträtt som jag ritar snabbt på cirka 30 minuter i akvarell eller med penna. Om du önskar porträtt, boka gärna i förväg via https://palchevskaya.com annars i mån av tid.

18 - 21 april Lars Samuelsson
Akvarellmåleri
"Mitt intresse för teckning och måleri har jag haft sedan barnsben. Förutom egen vilja och drivkraft har jag gått en del teckningskurser vid studieförbund samt några helgkurser i akvarellmåleri vid Wiks Folkhögskola. Den senaste akvarellkursen var hösten 2017 hos konstnär Ewa Söderberg på Söder i Stockholm. Därefter har jag framförallt hämtat inspiration och kunskap från Youtube. Jag målar "föreställande akvarell" och gillar att måla stadsmotiv. De ljus och skuggförhållanden som uppkommer i en stad är spännande tycker jag men jag väljer även andra motiv, bland annat från kust och hav.

Nu är jag pensionerad från yrkeslivet och har en fin tillvaro i Uppsala med mer tid för målandet. Att måla akvarell har länge fungerat som avkoppling och stimulans men har på senare tid mer utvecklats till en inspirerande hobby. Jag har nu valt att ställa ut några av mina bilder med motiv från Uppsala och Gotland.
Välkomna!"

2 - 5 maj Färgklicken målargrupp
Akvarellmåleri
Färgklicken är en målargrupp med 8 akvarellmålande kvinnor som träffas en gång i veckan för att måla. Gruppen har funnits i många år och har haft utställningar tillsammans. Ibland utmanar vi varandra att måla av samma bild för att se hur olika det kan bli. Man ställer frågor, vill ha ett omdöme, nån kanske kan svara, ge vägledning. Iallafall vet man att svaren är konstuktiva. Målar man i grupp har man aldrig tråkigt.

9 - 12 maj Anna Rockström 
Måleri och blandteknik
"Jag är uppvuxen i Örebro men bor sedan 2018 vid Gävles vackra kust och har sedan dess målat mer eller mindre varje dag. För mig är måleriet en ventil som ger mig utrymme att uttrycka det som finns inom mig. 
Mina målningar har utvecklats från abstrakt till mer figurativt där djur, människor och natur får komma fram och förmedla ett budskap till dig som betraktar.
Jag är autodidakt och utvecklar mitt målande varje dag genom övning och experiment med olika material och färg.
Främst målar jag i akryl men har även börjat utforska akvarell- och koltekniken.
Mina verk utstrålar glädje, harmoni och positivitet genom otaliga lager färg och många har uttryckt att målningarna talar till dem personligen på ett eller annat sätt. 
Det är också min högsta önskan, att få dig berörd eller känna samhörighet med målningen.

Jag ser fram emot att träffa dig under min utställning och föra samtal om konsten och livet!"

16 - 19 maj, 23 - 26 maj Jonas Sjögren 
Fotografi

Genom fotografering vill jag se bortom vardaglighetens vanemässighet. Jag försöker lyfta fram och förmedla det som jag först uppfattar som en känsla eller antydning, till något som nästan finns uttalat i omgivningen.
Ibland kan jag direkt förstå vad i motivet som ger den känslan. Men andra gånger vet jag inte vad det är, utan bara att det är något som fångar min uppmärksamhet, vilket ger mig en utmaning att upptäcka yttre hemligheter samt inre mysterier.
Kanske är kopplingarna rent personliga utan allmängiltig relevans, eller så finns det något generellt samband i relationen mellan det observerade och den som observerar.

I och med att det är fotografier, har bilderna en direkt koppling till verkligheten. Det finns ett ursprung av doumentation. Samtidigt är de också min tolkning, mitt eget sätt att uppfatta världen, vilket förhoppningsvis skapar resonans med andra betraktare.

Fotografi har möjlighet att locka en till att finnas där man är. Det kan stimulera till en strävan efter autenticitet. Förmedlandet av det närliggande men fördolda, vardagliga men överraskande, självklara men gåtfulla. Fotografi kan vara behjälpligt i att kunna återupptäcka sina omgivningar, vilket i sin tur minskar gapet mellan vad man har och vad man strävar efter men inte når.

Bland bilderna finns, detaljkompositioner isolerade från sitt sammanhang, drömska landskap och mitt senaste projekt som visar upp en dramatisk förvandling av kornsilor till monumentala ruiner.

Hemsida www.jonassjogren.com

30 maj - 2 juni Julian Siarl Phillips, Björn Wändel, Lillemor Wassberg,
Karolin Jönsso
n, Jan Erik Höglund
Akvarellmåleri samt fotografi

Välkomna till vår akvarell-, och fotoutställning vid Linnés Kammare!
Julian Siarl tar oss med på en resa längs floder, från källan till havet, med hjälp av akvarellmålning och fotografi. Tema är floder, båtar, vatten, natur- och gatusceneri parallellt med dokumentära bilder av landskap och stadsmiljöer.

Lillemor, ledare i akvarellmåleri under många år, delar med sig av sin fascination för akvarellteknikens särart och egenliv.

Jan Erik Höglund ger sin bild av verkligheten genom kameralinsen. Fantastiska fjäll- och naturbilder kompletterat med dokumentärskildringar.

Karolin Jönsson är uppvuxen nära odling av trädgårdsväxter. Hon visar ett urval fotografier från odlingsmiljö till blomning i sin kommande växtplats - till glädje för så många!

Björn Wändel använder sig av fotografi och akvarellteknik för att beskriva sina upplevelser från resor världen runt. Däribland spanande efter spår från olika kulturer till beundran av växter och djur i unika miljöer.

6 - 9 juni, 13 - 16 juni Natalia Johansson 
Måleri
”Jag inspireras av allt möjligt som jag ser framför mig, ibland det kan vara små städer som man besöker, ibland samlingar med människor.
Så det är väldigt olika intryck som ger impulser till motiven i mina konstverk.
Jag försöker stilisera och skapa mitt eget sätt att måla.
Jag är väldigt intresserad av olika kombinationer av fäger- hur de jobbar ihop och vilken effekt kan man få på en duk.”

27 - 30 juni, 4 - 7 juli Berit Norrbelius 
Måleri
Gävle är staden där jag alltid bott och i vilken jag troligtvis kommer att stanna kvar. Från vårt hus ser jag hav, bryggor och båtar och på andra sidan finns skogen med svamp och bär. Ateljén har jag på gården där jag är så ofta jag hinner.
Numera målar jag mest i akryl på duk och mdf och inspirationen får jag från omgivningen kombinerat med massor av fantasi. Motiven är ofta "skepp" och böljande landskap, alltid med starka konstraster mellan ljust och mörkt.
Jag har antagits till ett stort antal jurybedömda utställningar, separatutställningar och konstmässor runt om i landet. Att efter en tid ensam i ateljén möta publiken på en utställning eller mässa, är både spännande och fantastiskt roligt. Det blir många frågor och intressanta samtal om motivval och teknik mm.

11 - 14 juli Anita Eriksson, Mats Jansson, Gunnel Lundgren, Lottie Malm
Måleri

18 - 21, 25 -28 juli Maria S Jönsson, Ylva Frändén
Akvareller och acrylic ink
"Det ska bli fantastiskt roligt. Kom och se vår Konst på Kammaren!"
Maria är från början en Jämtlandstös, som sedan länge bor i Vänge. Ylva är Upplandsbo sedan barnsben och bor i Lövstalöt. De två har målandet som sin hobby och båda älskar inslaget av det oförutsägbara i akvarellmåleriet när pigment och vatten möts.
 
Trädens form och färg har ofta huvudrollen i Ylvas konst. Ibland harmonierar träden med övrigt i naturen där hon vill fånga ögonblick av lugn och stillhet. I andra bilder är träden nästan mänskliga och sänder ut ett budskap. 
 
Maria varierar mellan abstrakta och föreställande motiv. Hon kombinerar ibland akvarellen med tusch och målar även med acrylic ink. I de abstrakta verken leker Maria med färger, former och mellanrum, vilket lockar igång betraktarens fantasi. 
 
Ylva och Maria deltog på den jurybedömda Akvarellsalongen i Väsby konsthall i höstas. De har lärt känna varandra under utställningar med Uppsala konstförening. Maria har flertalet gånger visat sin konst vid Ekeby kvarn, Vänge och kunde ses förra sommaren på Linnés kammare. Ylvas tavlor har visats på Artshows i Saluhallen och på Galleri 23. Nu möts de två och visar sin "Konst på kammaren". 
Varmt välkomna!

1 - 4 augusti Anitha Sidefors och Jean Carlbrand
Måleri
Jean Carlbrand, 1924-2005, Konstnär och Inredningsarkitekt. Utbildade sig vid Slöjdföreningens skola samt Valands konstskola i Göteborg. Sedan 1950 verksam i Norrbotten, senare i Sundsvall och Uppsala.
Jean ansvarade för många inredningar i offentliga lokaler i norra Sverige med Sundsvalls kulturhus som mästarprov.
Han var en ovanligt bred konstnär med många offentliga utsmyckningar inklusive korfönstret i Töre kyrka. Han arbetade framför allt i olja men även i akvarell och krita. Han var också en skicklig tecknare som illustratör både för tidskrifter och böcker. Han har haft en rad separatutställningar och ingår i den så kallade ”Bodenskolan”. Jean har deltagit på Liljevalchs vårsalong och finns representerad på Sundsvalls museum.
 
Anitha Sidefors, född i Luleå, utbildade sig på Konstfack i Stockholm och L´Accademia di Belle Arti di Brera i Milano, Italien. Efter 10 år utomlands har hon vid hemkomsten försörjt sig som lärare och skolledare, men alltjämt fortsatt sitt skapande.
Hon har varit representerad vid följande utställningar;
Norrbottens museum,  L´Accademia di Brera, Galleria d’Arte GTI Ponte Chiasso, Italien, Centro culturale S Agostino Italien, Tecoteca Milano Italien, Höstsalongen Edsviks konsthall.
Anitha arbetar med abstrakt måleri där färg och form har ett egenvärde utan vilja att avbilda den fysiska verkligheten.

8 - 11 augusti Birgitta Attling och Yvonne Schantz
Akvarellmåleri
Vi träffades på en akvarellkurs och har sedan 2017 ställt ut tillsammans på Linnés Kammare.

Vi har haft många trevliga samtal runt våra målningar med både kända och okända besökare som besökt galleriet.  

Birgitta och Yvonne är båda autodidakter och har gått kurser via studieförbund och kortare utbildningar. Yvonne målar både i akvarell och akryl och motiven är oftast hämtade från naturen. Skog, träd och vatten är inspirationskällor både i naturliga förlagor men även från fantasin. Birgitta målar stads- och naturmotiv i akvarell.
Vi är båda medlemmar i Uppsala konstnärsförening.


15 - 18 augusti Olga Palchevskaya